Wat is het minimumloon voor een jobstudent?

Money, money, money! Maar voor een appel en ei doe je het natuurlijk niet. Als jobstudent heb je recht op loon naar werken. Hoeveel mag je als jobstudent verwachten? Wat is het absoluut wettelijke minimumloon? Een heldere uitleg (even bij de les blijven, het kan je een flink euro opbrengen).
two-euro-banknotes_3b0b2c6508bf7ede0186b083ef766acc%20%285%29

“Drie euro per uur”, zoveel kan je krijgen. Jouw reactie: “Whuuuut?!?”. Daar kom je je bed niet voor uit. Er is gelukkig een gewaarborgd miminuminkomen volgens leeftijd. Dat vraagt een extra woordje uitleg.

Wat is het gewaarborgd minimuminkomen (GMMI)?

Alereerst: je kan niet stellen “een student moet wettelijk minstens 10 euro per uur verdienen”. Waarom niet? Het minimumloon wordt niet vastgelegd in de wet maar in CAO’s.

Wat zijn CAO’s? Een CAO is een collectie arbeidsovereenkomst. Een reeks afspraken die vastgelegd worden binnen één sector. Dat betekent dat die afspraken van sector tot sector anders kunnen zijn. Jij kan aan de slag zijn als jobstudent in een fabriek van voedingsmiddelen die onder een totaal andere sector valt dan een vriendin die werkt als winkelbediende. Dus ook die lonen zullen danig verschillen en dus ook die minimumlonen.

Toch is er een absolute ondergrens waar niemand onder mag gaan. Dat is het gewaarborgd gemiddeld minimaal maandinkomen of GGMMI. Op de site van de overheid vinden we de meest volledige uitleg terug. Die zegt dat:

Een absolute ondergrens voor het loon is het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) van de Nationale Arbeidsraad (NAR). Het GGMMI is niet identiek aan een minimum maandloon. In het GGMMI zijn immers bepaalde sommen begrepen die in de loop van het jaar worden uitbetaald. Zo wordt bijvoorbeeld een eindejaarspremie of dertiende maand in aanmerking genomen om na te gaan of het GGMMI nageleefd wordt.

Bron: https://werk.belgie.be/nl/themas/verloning/loon

Hoeveel bedraagt dit gewaarborgd minimuminkomen voor jobstudenten?

Er is geen bedrag vastgelegd per leeftijd maar een percentage. Voor werknemers van 18 jaar en ouder ligt dit op 1806,16. Ben je 17 jaar, dan heb je minstens recht op 73% van dit bedrag. Met andere woorden 1318,50 is je gewaarborgd minimaal maandinkomen. Ben je nog 16 jaar of jonger? Dan is dit 67% van 1806 euro en komt dat neer op 1210,13 euro.

Wat hou je daarvan over?

Ten eerste: dit is waar je minimaal recht op hebt. Het verschil tussen bruto en netto is niet groot voor studenten. Dus veel gaat er niet meer af. Enkel een sociale bijdrage van 2,71% maakt het verschil tussen bruto en netto. Dat is waarom het zo interessant is om nog een studentenjob te doen. Ook al studeer je af in juni, dan nog kan je drie maanden aan de slag aan dit verlaagde fiscale tarief.

Zijn er nog extra voordelen?

Nu moeten we met twee woorden spreken want dit hangt sterk af van de werkgever. Mogelijks extra voordelen kunnen een vergoeding voor woon-werkverkeer, maaltijdcheques, ecocheques en een eindejaarspremie zijn. Dit zijn geen verplichtingen. Vraag dus zeker door naar de voorwaarden. Klaar om je te registreren als jobstudent? Dat kan hier in enkele clicks!

En nu is het tijd om te verdienen